XALQ OG‘ZAKI IJODI VOSITALARI ORQALI MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARNI MADANIYGIGIYENIK TARBIYALASH - xamidovag (Maktabgacha taʼlim jurnali, 2022)
Oilada bolalarni o‘z-o‘ziga xizmat mehnat turida bolalarning madaniy –gigiyenik ko‘nikmalarga amal qilishi avalo bolani tanasini har xil kasalliklardan asraydi. Zero,―Sog`lom tanda, sog` aql . ―Tozalik sog`lik garovi – yoz oylari yaqinlashgani sari turli xil mevalar pishadi. Shu mevalarni bolalar yuvmasdan yeyish sog`liqlari uchun zarar ekanligini bilmaydilar, bilsalar ham ko‘p hollarda unga rioya qilaverishmaydi. Shuning uchun oilaning katta a‘zolari bu borada bolalarga ―ko’rsatmali shaxsiy namuna bo‘ladilar. Bolalarga to‘g‘ri va aniq , sodda qilib ma‘lumotlar berib borilishi lozim. Doim bolalarga, uy hayvonlari va o‘yinchoqlar bilan o‘ynaganda, ovqatlanishdan avval qo`llarini sovunlab yuvushni o‘rgatishimiz lozim.