DAVOLASHDA PROTON VA IONLARNING QO’LLANILISHI - Qurbonov, Anvar (Физико-технологического образование, 2023)
Radiatsiya terapiyasi bu nurlanish manbasining samarali energiyasiga bog'liq holda turli kasalliklarni davolashda keng qo’llaniladi. Jumladan, ionlarning energiyasini o'zgartirib, sog'lom to'qimalarga minimal zarar etkazgan holda, maksimal energiya chiqishi o'simtaning butun chuqurligi bo'ylab sodir bo'lishini ta'minlash mumkin. Ion orqali davolashda asosiy energiya yo'qotishlari ion oqimining oxirgi millimetrlarida, to'xtashdan oldin (Bragg cho'qqisi) sodir bo'ladi