YER RADIATSIYA MINTAQALARINING UMUMIY XARAKTERISTIKALARI - Saydayev, Obid (Физико-технологического образование, 2021)
Yerning radiatsion belbogʻlari, odatda, ichki va tashqi qismlarga boʻlinadi. Yerning magnit maydoni koinot (Quyosh) dan kelayotgan zarralar uchun qafas rolini oʻtashi mumkin. Yerning magnit maydonida zaryadlangan zarralar (proton, elektronlar, alfa zarralari) energiyasi oʻnlab KeV dan yuzlab MeV gacha boʻlib, Yerning radiatsion belbogʻlarida, Yer magnitosferasining ichki qismlarida zarrachalarning energiyalariga qarab turli mintaqalarida joylashadi