INSON VA UNING HAYOTIDA RADIATSIYANING TUTGAN O’RNI - Qurbonov, Anvar; Qurbonova, Barno (Физико-технологического образование, 2021)
Radiatsiya inson hayotida doimiy yo’ldosh hisoblanadi. Biz hamma joyda radiatsiya mavjud bo’lgan dunyoda yashaymiz. Quyoshda sodir bo’ladigan yadro reaksiyalarida hosil bo’ladigan yorug’lik va issiqlik inson hayoti uchun kerakli sharoitni yaratadi. Yon atrofimizdagi tabiatdagi radioaktiv moddalar o’zidan doimo nurlanish chqarib turadi. Bizning tanamizda ham 14C, 40K, 210Po va x.k. radioaktiv izotoplar joylashgan bo’ladi. Yerda hayotning paydo bo’lishi va uning keyingi evolyutsiyasi doimiy radiarsion tasirlashuvlar sharoitida yuz beradi