BIR ZARRACHALI SHREDINGER OPERATORI XOS QIYMATI UCHUN ASSIMPTOTIK FORMULALAR - Xurramov, Yodgor (Журнал математики и информатики, 2022)
Ushbu ishda bir o’lchamli panjarada tashqi maydon ta’siri bilan kontakt ta’sirlashuvchi bir kvant zarracha harakatini tavsiflovchi bir zarrachali gamiltonianga mos bir zarrachali diskret Shredinger operatori ning zarrachalar ta’sirlashuv energiyasi ga bog’liq chapda yoki o’ngda yagona xos qiymatga ega ekanligi isbotlangan. Ushbu xos qiymat , ning aniq ko’rinishi topilgan. O’zaro ta’sir parametri ga monoton va uzluksiz bog’liqligi ko’rsatilib, moduli yetarlicha kichik larda ushbu xos qiymatlar uchun yaqinlashuvchi yoyilmalar olingan .