Geometrik yasashga doir malalar yechish metodlari. - Qahhorov, Muhruddin (Журнал математики и информатики, 2020)
Geometriyani o’qitishda yasashga oid masalalar mustahkam o’rin egallaydi. Haqiqatdan ham yasashlarda geometrik almashtirishlar alohida ahamiyatga ega. Yasashga doir geometrik masalalar o’quvchilarda fazoviy fazoviy va mantiqiy fikrlashni kengaytiradi, matematik intuitsiyani o’stiradi. Ushbu maqolaning maqsadi o’quvchilarda geometrik yasashlarga bo’lgan qiziqishni ongli ravishda o’stirish, olingan bilimlarni amalda qo’llash, shu bilan birga bo’lg’usi matematika o’qituvchilariga mavzuni chuqur o’zlashtirisha erishishdir. Asosiy tamoyillar: butunlik, deduksiya va induksiya, analiz va sintez, fanlar aro aloqa va fan ichidagi uzviylik modellashtirish, oddiydan murakkabga tomon rivojlanish. Bu tamoyillarning har birini bilish talab etiladi. Fikrlarni o’rganish, nazariy bilimlarni o’stirish, amaliy ko’nikmalarni shakllantirish, yuqorida aytilgan barcha tamoyillarni o’rganishni ta’lab etadi. O’quvchilarni matematik tayyorgarligini o’stirishda geometrik yasashlar muhim o’rin tutadi.