TARIXIY HAQIQAT VA BADIIYAT: SCIENTIFIC BULLETIN OF NAMANGAN STATE UNIVERSITY - Soatova, nodira (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2023)
Ushbu maqola XX asr adibi Shuhratning “Mashrab" tarixiy romanining tahlil va talqini masalasiga bag'ishlangan. Maqolada tarixiy roman xususiyatlari ochib beriladi. Adibning romani Ibrohim G'afurovning “Ozod nafas" hikoyasi, Hamid G'ulomning “Mashrab" romani bilan qisman qiyoslanadi. Romanda Mashrabning shaxs sifatida kamol topishiga ustozi Mulla Bozor Oxundning ta'siri ko'rsatib berilgan. Shuningdek, Mashrab va Mulla Bozor Oxund munosabatlari, ular o'rtasidagi iliq munosabatlar haqqoniy tasvirlanganligi bilan tarixiy roman janriy-poetik tomonlariga to'liq mos kelishi aniqlangan. Mashrabning ilmga bo'lgan qiziqishi, kitobga bo'lgan muhabbati romandan keltirilgan parchalar orqali isbotlangan. Shuhratning “Mashrab" romani adabiy maydonida hozir ham o'z ahamiyatini to'la saqlab qolgani aniqlangan.