“O‘zbek filologiyasining dolzarb masalalari va uni o‘qitish metodikasimuammolari” mavzusidagi II an’anaviy ilmiy - amaliy Xalqaro anjuman materiallari 1-kitob : Shuhrat ijodida g‘oya va falsafa - Soatova, nodira (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
XX asr o‘zbek adabiyoti tarixida katta shov-shuvga sabab bodgan asarlar talaygina. Shuhratning o‘z davri uchun anchayin qaltis mavzu - vatangadolar qismati haqidagi “Jannat qidirganlar” romani shunday asarlar sirasiga kiradiki, uni adibning shoh asari sifatida baholash mumkin. Adib ushbu romanni yaratish bilan o‘z davrida sovet totalitar tuzumi siquvlariga, qaysidir ma’noda qarshi chiqishga jur’at etganligining o‘ziyoq katta tahsinga loyiq.