Ijtimoiy-gumanitar fanlarning dolzarb muammolari. -№ 8 (3)-2023. ISSN: 2181-1342 (Online) https://scienceproblems.uz.: Liro-epik asarlarda poetik fikrning badiiy ifodasi - Soatova, nodira (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Ushbu maqola XX asrning ko’zga koringan shoiri Shuhrat (G’ulom Aminov)ning lirikasidan o’rin olgan ballada va dostonlar tadqiqiga bag’ishlangan. Maqolada shoirning “Mardlik afsonasi”, “Quvg’indi” balladasi, “Guldursun”, “Orzu va qasos”, “So’lmas chechaklar” dostonlari tahlilga tortilgan. Natijada, shoir xalq dostonlariga xos bo’lgan lirizm hamda chuqur falsafani ballada va dostonlarida ta’sirchan ifoda ohangdorligida uyg’unlashtirish orqali Qodiriy, Cho’lponlarning g’oyaviy qarashlarini ilgari surgan. Salaflar an’analarini qahramonlarcha davom ettirib, milliy urf-odatlar, qadriyatlarni hurmatlash, qadrlashni jinoyatmi deya hayqira olgan lirik qahramon ruhiy tasviri ochib berganganligi aniqlangan.