“КЕЧА ВА КУНДУЗ” РОМАНИНИНГ ЭПИГРАФИ ХУСУСИДА - Quronov, Dilmurod (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
“Кеча ва кундуз” романининг қайта нашрларида энг кўп зарар кўрган матн унсури сифатида эпиграф кўрсатилиши керак. 1936 йил нашрида улуғ рус адиби Максим Горькийнинг: “Маърифат (билим) чоғиштириб кўриш билан ҳосил бўлади, бизнинг ёшлар эса ўз кўрганларини ҳеч нима билан чоғиштиролмайдилар; улар кечмишни билмайдилар ва шу учун ҳозирги замоннинг нмалигини етарли даражада очиқ англаёлмайдилар”,- деган сўзлари эпиграф қилиб олинган[1]. Бу эпиграф романнинг “Шарқ юлдузи”даги илк қайта нашрда[2] ҳам бор, бироқ шундан кейинги нашрларда у тушириб қолдирилган. Жумладан, 1991 йилда чоп қилинган “Яна олдим созимни” тўпламида ҳам, Чўлпон “Асарлар”и 3 жилдлигининг 1994 йилда чоп этилган 2-жилдида ҳам, хуллас, кейинги нашрларнинг ҳаммасида. Нега? 4