IKKI TILDA IJOD QILGAN SHOIR - Abdulhamid, Abduvaliyev (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Alisher Navoiy zullisonayn buyuk shoir va davlat arbobi hisoblanadi. U yoshlik davridan umrining oxiriga qadar o’zbek tili bilan bir qatorda, u uchun ikkinchi til hisoblangan fors-tojik tilida ham juda boy meros qoldirgan. Uning fors tilida yozgan “Devoni Foniy”, “Sittayi zaruriya”, “Fusuli arbaa”, “Risolayi mufradot”, “Munshooti forsiy” va umrining oxirida yozgan va keyinchalik olimlar tomonidan topilgan fors tilida yozilgan qasidalari, ayniqsa, o’zini ustozi hisoblagan Abdurahmon Jomiyga bag’ishlab yozgan fors tilida yozgan qasidalari butun Sharq mamlakatlarida katta obro’ga ega bo’lganligidan dalolat beradi. Shoirning fors-tojik tilida yozgan qasida va she’rlari o’sha davrda ijod qilgan fors-tojik shoirlari asarlari mazmunidan farq qilmaydi. Ayrim jihatdan ularning ga’zallari, devonlari mazmuni va qofiyadoshligidan ustunlik qilishi ham mumkin.