NEMIS TILINI SAMARALI O`RGANISHDA TEXNOLOGIYALARNI QO`LLASH: NEMIS TILINI SAMARALI O`RGANISHDA TEXNOLOGIYALARNI QO`LLASH - Nurabullayeva, Kamila (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2025)
Texnologiyalar muammolarni hal qilish uchun vosita sifatida ishlatilganda eng samarali bo‘ladi. Masalan, til muhitiga kirish tilni tez o‘rganishning ma'qul usuli hisoblanadi, chunki barcha harakatlar o‘rganilayotgan tilda amalga oshiriladi. Ammo ko‘plab odamlar kerakli tilni gapiradigan mamlakatga ko‘chib o‘tish imkoniyatiga ega emas. Texnologiyalar orqali talabalar hali ham tilga kirishning afzalliklaridan foydalanishlari mumkin. Zamonaviy messendjerlar va ijtimoiy tarmoqlar orqali masofaviy talabalar o‘rganilayotgan tilning ona tilida so‘zlashuvchilar bilan muloqot qilishlari va uni an'anaviy darslarda amaliyot qilishlari mumkin. Dinamik resurslar o‘qituvchilarga o‘quv jarayonida birlik va jalb qilish hissini yaratishga yordam beradi, talabalar uchun darslarga o‘zlariga qulay vaqtda qatnashish imkonini beradi va joylashuv va vaqt to‘sig‘ini bartaraf etadi. Umuman olganda, texnologik jihatdan rivojlangan ta'lim muhitida talabalar o‘rtasida yanada faol o‘zaro aloqani ta'minlaydi, ularga butun dunyo bo‘ylab tengdoshlari va o‘qituvchilari bilan muloqot qilish imkonini beradi. Tahlil shuni ko‘rsatdiki, texnologiyalar talabalarning jalb qilinishini va diqqatini oshiradi, chunki ular talabalar o‘rtasida realistik til o‘rganish jarayonida o‘zaro aloqada bo‘lishlariga imkon beradi. Sinfda multimedia texnologiyalaridan foydalanish ta'lim jarayoniga ijobiy ta'sir ko‘rsatadi, o‘qituvchining samaradorligini oshirishga yordam beradi [5;155]. Texnologiyalar talabalar uchun real vaqtda yuzlab resurslarni taqdim etadi. Ular soddalashtirilgan lug‘atlardan foydalanishlari, kartochkalar yaratishlari va o‘rganilayotgan tilda internetni tadqiq qilishlari mumkin. Tarmoqda hamkasblar, muloqot qiluvchilar va o‘qituvchilarni topish mumkin. Talabalar o‘rganilayotgan tilning jonli misollariga, nafaqat an'anaviy darsliklardan olingan statik misollarga kirish imkoniga ega