ЎЗБЕК ВА ИНГЛИЗ ТИЛЛАРИНИНГ МИЛЛИЙ КОРПУСИДА АРХИТЕКТУРА ВА ҚУРИЛИШ ТЕРМИНЛАРНИНГ БЕРИЛИШ - Қамбарова, Муҳайё (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2023)
Компьютер ва ахборот коммуникация технологиялари ёрдамида ахборотни қайта ишлаш, машина таржимаси, электрон луғатшуносликни ривожлантириш, тезауруслар тузиш, тил корпусини яратиш ишларини дунё лингвистикасида цивилизациясига эришган тиллар аллақачон амалга ошириб бўлди. Бундай тиллар қаторига инглиз, рус, араб, француз, немис, испан, тожик кабиларни киритиш мумкин. Ушбу тилларда интернет тизимида тил корпусини яратиш масаласининг илмий-назарий жиҳатлари ҳам ишлаб чиқилганки, бу ўзбек тилини ҳам интернет “тушунадиган” тилга айлантириш (яъни тил корпусини яратиш) саъй-ҳаракатларини жадаллаштириш заруратини даврнинг долзарб вазифасига айлантиради. Ўзбек тилида яратилиши, бойитилиши ва такомиллаштирилиши кучли эҳтиёжга айланган корпуслар ичида ўзбек тилининг миллий корпуси алоҳида ажралиб туради.Мазкур мақолада тил корпусларида айнан архитектура-қурилиш терминларининг берилиши язасидан олиб борилган кичик тадқиқотлар натижалари оочиб берилган.